Kultur

KULTURLIVET I EGEDAL

Kultur – der binder os sammen

Alle har et billede af, hvad kultur er. Vi mener, det er de fællesskaber, der binder os sammen. Om det er sport, malerkunst, musik, foredrag eller flygtninge netværk, så er det det, der giver os hver især mening og som vi vil bruge vores kostbare fritidsliv og energi på. Vi skal nurse ildsjælene og give plads til de frivilliges initiativer. Vi skal især bakke op om fællesskabsinitiati-ver, der inkluderer alle.

Kulturlivet skaber medborgerskab i kommunen; det beriger det enkelte menneske, men også mennesker imellem.

For Alternativet er et aktivt og mangfoldigt fritids- og kulturliv helt nødvendigt for, at vi som borgere og samfund kan udvikle os. For os er det væsentligt, at der er en mangfoldighed af muligheder for, at borgerne kan udfolde sig. Derfor skal der være gode vilkår for både det etablerede forenings- og kulturliv og for eksperimenterende tiltag, grupper og begivenheder.

Der skal være god adgang til fysiske rammer, der giver plads til udfoldelse. Det kan handle om øvelokaler til musikere, værksteder til kunsthåndværkere, adgang til byernes rum for kunstne-re. Men kunst, kultur og foreningsliv er først og fremmest mennesker – og Alternativet vil ar-bejde for, at flere og flere borgere får og er medskabere af oplevelser, der gør dem rigere som mennesker. Vi vil også have selve kunsten og erfaringer med kunst ind i borgernes og byens liv – i vuggestuer, børnehaver, skole, plejehjem, dagcentre og alle de steder, hvor borgerne mødes, er eller bor.

Der skal være mulighed for kulturelt iværksætteri og for eksperimenter med samarbejdsfor-mer, der kan få pengene til at række længere på dette område.

Der skal også være mulighed for, at især de unge, der ikke ønsker at deltage i de organiserede kulturtilbud, får mulighed for at deres egne kreative projekter bliver støttet og bakket op. De unge er en mangfoldig gruppe, der besidder en masse iværksætteri og kreativt gå-på-mod. Dette skal tilgodeses og bakkes op. Et godt ungeliv betyder, at de unge senere i livet ønsker at flytte tilbage til kommunen.

For os er Kultur også baseret på vores geografiske opbygning med vores mange landsbyer. Vi landsbyernes parti. Vores kommune er funderet på landsbyer, derfor skal den lokale kultur og identitet styrkes. Den stolthed og identitet, der er ude i landsbyerne skal være det, der gør det attraktivt at flytte til kommunen sammen med vores gode skolevæsen, rige lokalt kulturliv og samskabende værdier. Hvis vi først anerkender den stolthed og identitet vores borgere har i deres boområde, vil det også give mere plads til fællesskabstanken af EGEDAL Kommune som et hele. Vi skal styrke kulturlivet i nærområderne.

Kulturen skal være tilgængelig for alle aldersgrupper, uanset etnicitet og social gruppe, og bå-de det organiserede og den uorganiserede kulturliv skal gives mulighed for den bedste udfol-delse. Det er væsentligt, at kommunen prioriterer kulturen højt ved at sikrer gode rammer for både den organiserede og den uorganiserede kulturudfoldelse gennem opførelse og vedlige-holdelse af egnede lokaler og det åbne rum.

Herunder skal der også sikres gode rammer for musikskolen i kommunen. Egedal Musikskole halter facilitetsmæssigt bagefter andre musikskoler på landsplan. Alternativet ønsker Musik-skolen ændret til en Kulturskole, hvor der undervises i kreative fag, såsom dramaskole, forfat-terskole, billedskole, danseskole, designskole, medieskole. Dette kunne gøres i samarbejde på tværs af andre institutioner, som fx Ungdomsskolen. Ligeledes skal alle have mulighed for at deltage til rimelig betaling. Kulturskolen kan med fordel have tætte snit- og samarbejdsflader med Ung Egedal, Klubområdet og et unge-temabibliotek, der i samarbejde vil give de unge mulighed for at udfolde sig i dette brede og sammenhængende kulturtilbud.

Mange undersøgelser viser, hvilke gode effekter Musik har for vores indlæring og livsglæde. Alternativet støtter derfor op om musikprofilskoler som Slagslunde skole. Og vi ser gerne at dette breder sig, sammen med andre kunstneriske fag.

Alternativet ønsker også at være med til at skabe et moderne og tidssvarende biblioteksvæ-sen, der retter sig mod forskellige målgrupper i eventuelle temabiblioteker. Bøger læses mere og mere digitalt, derfor skal biblioteksrummene redefineres og ses nu mere og mere i sam-menspil med kulturhuse. Derfor vil de lokale biblioteker også kunne spille en aktiv rolle i kultu-ren i landsbyområderne.

Vi ser gerne, at små lokale, både organiserede og selvorganiserede idræts- og sundhedstiltag styrkes. Alternativet vil arbejde for en bedre sundhed på alle fronter og at der tænkes hele vejen rundt om sundhed. Derfor fokusere vi også på, at der skal være sammenhæng i den mad, der sælges i idrætscentrene. Der skal være fokus på sund og økologisk mad. Der skal derfor tænkes i samarbejde med diætister og undervisere i sund madlavning, således skal der udbygges undervisningskøkkener på idrætscentrene.

I udbygningen af nye byområder skal der også være kulturelt udbyggede områder, hvor bor-gerne kan udfolde sig i uorganiseret bevægelsesaktiviteter. Alternativet vil gerne vægte sam-skabende, kreativ og kunstneriske udsmykning, der både kan være en del af den aktive bevæ-gelsesmulighed, men også til forskønnelse af byområderne.

Et attraktivt, spændende og mangfoldigt kulturliv er grundlaget for, at Egedal Kommune kan tiltrække nye virksomheder og nye borgere.

Vi ønsker:

 Frizoner til kultur og fritid, hvor foreninger og kunstnere kan anvende tomme bygninger og ’mellemrum’ i byerne til aktiviteter, projekter og kunstnerisk udfoldelse.

 At der formuleres en netværksstrategi for samarbejdet med folkeskolerne og kultur- og foreningslivet

 At det bliver muligt yderligere at prøvekøre ’kultur på recept’ for mennesker, der befin-der sig i sårbare livssituationer. Alternativet har i 2015-16 fået ’kultur på recept’ på fi-nansloven via Satspuljen.

 Et moderne og tidssvarende biblioteksvæsen

 Gode faciliteter for Musikskolen

 At den lokale kultur og identitet styrkes i landsbyerne

 At der er mulighed for kulturelt iværksætteri

 At unge, der ikke ønsker at deltage i de organiserede kulturtilbud, får mulighed for at deres egne kreative projekter

 At have selve kunsten og erfaringer med kunst ind i borgernes og byens liv

 Gode vilkår for både det etablerede forenings- og kulturliv og for eksperimenterende til-tag, grupper og begivenheder